Billån

Att köpa bil är ofta en dyr historia och inte sällan behöver man ta ett billån för att finansiera köpet. Idag finns det både billån med- och utan säkerhet vilket ökar möjligheterna att hitta ett billigt billån. Ska du låna pengar till bil och har tänkt att köpa en ny bil så lämpar sig ett lån med bilen som säkerhet bäst. Detta kräver dock att du själv går in med en kontantinsats. Om du inte har pengar till en kontantinsats så är det bättre att ta ett billån utan säkerhet. Detta är egentligen ett privatlån där du inte behöver gå in med bilen som pant. Nedan kan du jämföra billån utan säkerhet för att hitta lägst ränta och bäst villkor.

 

Hitta billigast billån 2023

 

Billån med säkerhet

billån med säkerhetOm du tänkt köpa bil från en auktoriserad bilhandlare så brukar ett billån med säkerhet vara det billigaste alternativet. Detta förutsätter dock att du just köper bilen från en auktoriserad bilhandlare. Det är nämligen ovanligt att banker och lånebolag beviljar billån med säkerhet om bilen köps av en privatperson. Dock kan villkoren variera så det bästa är att läsa på vad som gäller hos varje enskild långivare innan man ansöker om ett billån med säkerhet. När du lånar pengar till bil genom ett billån med säkerhet så är det bilen som utgör säkerheten för lånet. Med anledning av detta kan du få en gynnsam ränta som inte sällan ligger mellan 3-5%. Därmed är räntan ofta lägre än om du ansöker om ett vanligt lån utan säkerhet. Detta beror på att bilen står som pant för lånet och således kan tas i behållning om du som låntagare inte sköter återbetalningen.

Att ta ett billån med säkerhet innebär dock att du måste betala en kontantinsats. Anledningen till detta är att bilens värde sjunker med tiden. Således kan du inte belåna hela bilen då värdet på den inte är detsamma om ett eller två år. Banken behöver därför marginaler när de räknar på kreditrisken som lånet utgör. Enligt lag utgör kontantinsats för bil 20% av bilens pris. Köper du en bil för 100 000 kr så måste du alltså själv betala 20 000 kr kontant i samband med köpet. Detta gäller dock enbart om du ska finansiera köpet med ett billån med säkerhet. Tar du istället ett billån utan säkerhet så slipper du själva kontantinsatsen. En annan skillnad mellan billån med- och utan säkerhet är att ett lån där du sätter bilen i pant har en kortare återbetalningstid. Vanligtvis måste lånet vara slutbetald inom 1-8 år.

Billån utan säkerhet

Väljer du istället att ta ett billån utan säkerhet så är villkoren betydligt mer flexibla. Den största skillnaden är att du inte behöver betala någon kontantinsats. Istället kan du låna pengar till hela köpet eller valda delar om du så vill. När du ansöker om ett lån utan säkerhet kommer långivaren inte ifrågasätta vad pengarna ska användas till. Således kan du fördela lånet hur du vill utan att banken eller låneinstitutet har några synpunkter på detta. Däremot är räntan på billån utan säkerhet högre än om du har bilen som säkerhet. När du ansöker om att låna pengar till bil utan säkerhet får du räkna med ett räntespann på 2,95-29,95%. Var i räntespannet du hamnar beror på din kreditvärdighet och dina ekonomiska förutsättningar.

Ett billån utan säkerhet passar för det flesta bilköp. Du kan både låna till nya- och begagnade bilar samt bilar i olika prisklasser. Med ett sådant här billån kan du i regel låna allt från 10 000 kr upp till 600 000 kr beroende på hur stort behovet är. Återbetalningstiden ligger mellan 1-15 år och du kan således avbetala lånet i en takt som passar din ekonomi. Tänk på att månadskostnaden blir lägre ju längre återbetalningstid du väljer. Å andra sidan blir totalkostnaden högre ju längre löptid du har. Detta är därmed ett ställningstagande du måste göra innan du ansöker om lånet.

Låna pengar till bil utan kontantinsats

låna pengar till bil utan kontantinsatsIntresset för att låna pengar till bil utan kontantinsats är stort. Med anledning av detta återfinner du många sådana billån i listan här ovanför. Om du inte har möjlighet eller vilja att erlägga en kontantinsats i samband med ditt bilköp så är det ett billån utan säkerhet som gäller. Genom att ta ett sådant lån slipper du själv lägga 20% av bilens pris ur egen ficka. Köper man en ny bil så är kostnaden ofta väldigt hög vilket gör det svårt att finansiera hela kontantinsatsen själv. Då kan det vara en lättnad att veta att det faktiskt går att låna utan kontantinsats.

Nackdelen när man själv inte erlägger en kontantinsats är att man måste låna en större summa pengar. Detta kan vara ansträngande för ekonomin samt att det kan ta många år att avbetala lånet. Å andra sidan kan det kännas skönt att ha de pengar man faktiskt lyckats spara ihop till en buffert istället. På så sätt har man alltid möjlighet att lösa oförutsedda händelser som kan uppstå.

Låna pengar till bil med betalningsanmärkelse

Har du betalningsanmärkelse så drabbar detta dig främst om du vänder dig till en traditionell bank och ansöker om ett billån. Vänder du dig istället till ett annat låneinstitut så behöver dina betalningsanmärkningar inte vara något problem. Många av de mer modernare långivarna accepterar idag låntagare med gamla betalningsanmärkningar. Dock kan du inte räkna med att få något billån om du har en aktiv skuld hos Kronofogden. Vet du med dig att du har en betalningsanmärkning så rekommenderar vi dig att vända dig till ett låneinstitut med lite lägre krav. En god idé kan vara att ansöka om lån via en låneförmedlare då dessa vanligtvis samarbetar med lånebolag som accepterar alla typer av kunder.

Har du utöver betalningsanmärkningar även många förfrågningar, många skulder och en sämre inkomst så kan det bli svårare att få lån. Ett tips är då att istället ansöka om ett smslån som i regel är lättare att få än ett sedvanligt billån utan säkerhet. Tänk dock på att den effektiva räntan på dessa lån är väldigt hög samt att återbetalningstiden är kortare än den är på vanliga blancolån.