Samla lån

Fler och fler svenskar har upptäckt de positiva aspekterna av att samla lån och krediter. Begreppet samlingslån eller hopbakslån har inte minst uppmärksammats i alla de otaliga avsnitt som TV3 sänt av programmet lyxfällan. I detta program rekommenderar experterna deltagarna att skaffa ett hopbakslån för att snabbt kunna komma ner i månadskostnad. Ett samlingslån är precis som det låter; ett lån där man samlar befintliga smålån och krediter. Genom att samla dessa i ett större lån slipper man stressen med att betala till flera olika långivare varje månad. Man kan dessutom snabbt kapa onödiga kostnader så som aviavgifter. Samtidigt har man möjlighet att få en lägre ränta och bättre villkor. 

 

Hitta bästa samlingslånet

Minska din månadskostnad med samlingslån

samla lån och krediterDen främsta orsaken till varför människor väljer att ansöka om ett samlingslån är att minska sin månadskostnad. Kostnaden för ett större lån är i regel betydligt lägre än den sammanlagda kostnaden för fem små krediter och avbetalningar. Smålån så som snabblån har i regel en väldigt hög effektiv ränta som bidrar till stora månadskostnader. Detsamma gäller avbetalningar via företag så som Klarna och Ecster. Att istället baka in alla dessa mindre skulder i ett större lån som tas hos ett etablerat och välrennomerat låneinstitut är betydligt mer förmånligt. Räntan som erbjuds hos de större bankerna och lånebolagen kan vara så låg som 2,95% beroende på kundens kreditvärdighet. Detta att jämföra med räntan på ett smslån som inte sällan ligger på runt 39,5%. Detsamma gäller räntan på avbetalningar via exempelvis Klarna som ligger på 19,90%. Utöver räntan betalar man även administrationsavgift och andra kostnader vilket bidrar till en effektiv ränta på 29,22%. Få svenskar är nog faktiskt medvetna om hur mycket extra man betalar när man väljer att delbetala sina köp.

Det säger alltså sig själv att den effektiva räntan för ett samlingslån är betydligt lägre. Detta innebär även att själva månadskostnaden på ett effektivt sätt redan kommer att minska från dag ett då man lägger om sina lån. Och den minskade månadskostnaden är faktiskt bara en av de fördelar som finns med att samla sina lån.

Att samla lån bidrar till bättre kreditvärdighet

En annan stor fördel med att samla lån är att man på ett enkelt sätt kan förbättra sin kreditvärdighet. Detta trots att inte själva skulden minskar initialt när man ansöker om ett samlingslån. Men att ha ett större lån i sin UC ser betydligt bättre ut än att ha skulder hos tio olika långivare. Detta är även något som banker och låneinstitut tar i beaktning när man ansöker om lån. Ett större lån ger sken av en mer stabil ekonomi än om personen sprungit till flera olika banker och långivare löpande och samlat på sig krediter.

Med tiden kommer också antalet förfrågningar i din UC även att minska så till vida du inte ansöker om fler lån. Varje förfrågan i UC stannar kvar i 12 månader och många förfrågningar bidrar till en sämre kreditvärdighet. Med en lägre månadskostnad och mindre avgifter att betala blir det också mer pengar över. Om du inte sparar dessa pengar på ett sparkonto så kan du göra extra amorteringar på ditt lån vilket bidrar till en lägre skuldbörda och en bättre kreditvärdighet. Eftersom kostnaderna för det större lånet även är mindre än du är van vid så har du chans att betala av lånet under en kortare tid än du annars skulle haft möjlighet till.

Så samlar du dina lån och krediter

För att kunna samla dina lån och krediter och minska din månadskostnad på ett effektivt sätt bör du först se över dina skulder. Se till att få en bra översikt över de krediter och smålån du samlat på dig. När du gjort detta så kan du på ett enkelt sätt beräkna din totala skuld. Först när du har koll på denna summa vet du hur stort lån du måste ta. Vänd dig sedan till en lämplig långivare eller en låneförmedlare och ansök om ett lån som täcker din totala skuld. I samband med låneansökan anger du att syftet med lånet är att samla lån. Vissa långivare erbjuder sig då att hjälpa till med avbetalningarna. I dessa fall får du själv skriva vilka låneinstitut du har skuld hos samt vilka summor det handlar om. Den nya långivaren kommer då att hantera betalningarna med de pengar du lånar.

När alla dina befintliga krediter är avbetalade har du bara lån hos en långivare. Detta kommer göra att din skuld blir enklare att ha koll på. Samtidigt behöver bara en inbetalning göras varje månad och du har möjlighet att amortera av lånet snabbare.

Vänd dig till en låneförmedlare

samla lån via låneförmedlareOm du tänkt att ansöka om ett hopbakslån så är det ingen dum idé att vända sig till en låneförmedlare. En låneförmedlare samarbetar i regel med mellan 20-35 olika banker och låneinstitut. Med en enda låneansökan kommer du alltså få låneerbjudanden från flera olika långivare. Detta ökar chansen till en låg ränta och gynnsamma villkor. Dessutom tar själva låneförmedlaren enbart en kreditupplysning i UC. Alla de banker och låneinstitut som låneförmedlaren samarbetar med får dela på denna kreditupplysning. Detta innebär att du slipper få en massa onödiga förfrågningar på dig som kan leda till en sämre kreditvärdighet.

Eftersom du får flera låneerbjudanden kan du själv jämföra vilket lån som passar dig bäst. När du jämför de olika erbjudandena bör du inte bara stirra dig blind på räntan. Se till att även jämföra andra faktorer så som allmänna villkor, om långivaren erbjuder låneskydd, om det finns möjlighet till amorteringsfria månader osv. Känner du att du behöver rådgivning i valet av långivare så kan du vända dig till låneförmedlarens kundtjänst. Dessa medarbetare är vanligtvis väldigt tillmötesgående och kan fungera som ett bra stöd i processen.