Snabblån

Snabblån är ett lån som betalas ut snabbt och som inte kräver någon kontroll i UC. Snabblån kan även gå under namn som smslån, mikrolån och lån utan UC. Den här typen av lån lämpar sig för dig som är i akut behov av en mindre summa pengar. Du kan låna alltifrån 1000 kr upp till 35 000 kr och får i regel pengarna utbetalda samma dag som lånet blir godkänt. Vad man dock bör vara medveten om är att snabblån är en högkostnadskredit. Lånet är således kopplat till en hög effektiv ränta. Ett snabblån är därför ingen långsiktig lösning och bör enbart tas när inga andra alternativ finns. Utebliven betalning av ett smslån kan leda till att du får betalningsanmärkningar. Är du medveten om detta kan du jämföra snabblån från olika långivare på marknaden här nedan.

Jämför snabblån utan UC

Anledningar att ta ett snabblån

snabblånDet kan finnas många anledningar till varför man tar ett snabblån. De flesta personer som gör det lyfter dock upp den snabba utbetalningstiden i kombination med att man slipper en förfrågan i sin UC. Lånet är även en smidig lösning för den som hamnat i en oförutsedd situation där ett akut behov av en mindre summa pengar finns. Med anledning av att lånet har en kort återbetalningstid så passar det även den individ som bara behöver låna pengar en kort period. Då kanske man inte vill binda upp sig på ett stort privatlån där löptiden spänner över flera år.

Praktiska exempel på när ett smslån kan komma väl till pass är när du hittat drömresan till kampanjpris och det är en vecka kvar till lönen kommer. Eller när bilen gått sönder och bilverkstaden enbart tar kontanter och plånboken ekar tomt. Att då snabbt kunna ansöka om ett mindre lån via mobilen och få pengarna utbetalda direkt kan vara det som löser situationen. Däremot bör man vara försiktig med att låna till ren konsumtion som inte kräver att varan eller tjänsten köps direkt. Man bör heller aldrig låna till spel eller fest. Börjar man göra detta så är man farligt ute och riskerar snabbt att skuldsätta sig.

Smslån räknas som högkostnadskredit

Ett snabblån eller smslån faller inom ramen för högkostnadskrediter som är ett begrepp som återfinns i konsumentkreditlagen. Begreppet tillkom med anledning att skapa en mer ansvarsfull marknad när det gäller just dessa typer av lån. En högkostnadskredit är en kredit där den effektiva räntan uppgår till referensräntan + 30 procentenheter. Något som gäller samtliga smålån som du återfinner i listan här ovan. Utöver den höga effektiva räntan så är högkostnadskrediter även kopplade till ett räntetak och ett kostnadstak.

Räntetak

Räntetaket som är kopplat till ett snabblån innebär att långivaren aldrig får ta ut högre dröjsmålsränta eller kreditränta än rådande referensränta + 40 procentenheter. Eftersom referensräntan i skrivande stund är 0% så innebär detta att du aldrig ska behöva betala än högre ränta än 40%.

Kostnadstak

Kostnadstaket reglerar hur höga kostnader som får kopplas till ett snabblån. Enligt rådande regler får inte kostnaderna för lånet överstiga själva lånebeloppet. I kostnaderna räknas alltifrån uppläggningsavgift till inkasso-kostnader, ränta och dröjsmålsränta. Lånar du exempelvis 6000 kr så får sammanlagda kostnader max uppgå till 6000 kr. Detta innebär att totalkostnad för lånet inklusive amortering blir 12 000 kr.

Snabblån är ett lån utan UC

Du har kanske stött på begreppet "lån utan UC" och undrat vad det egentligen innebär. Ett snabblån är ett typiskt exempel på ett lån utan UC. Detta innebär att den kreditupplysning som tas i samband med låneansökan inte inhämtas från UC. Detta betyder inte automatiskt att kreditgivaren inte tar någon kreditupplysning. Istället är det krav på att långivare utför en kreditprövning där det bland annat ingår granskning av en kreditupplysning. Däremot inhämtas kreditupplysningen från andra företag så som Bisnode och Creditsafe. De många upplever som en fördel med detta är att låneansökan inte bidrar till en förfrågan i UC.

Att ha många förfrågningar i sin UC kan leda till en sämre kreditvärdighet. Detta i sin tur kan göra att man får svårigheter att få lån framöver. Man vill således inte ha fler förfrågningar än nödvändigt i sin UC. För att undvika detta tar många snabblån då dessa inte leder till en förfrågan. När du ansöker om ett smslån så kommer du att få en omfrågekopia. På denna kopia kan du se vilka uppgifter som långivaren tagit del av om dig. Vanligtvis handlar det om uppgifter om inkomst, skulder och eventuella betalningsanmärkningar.

Direkt utbetalning av smslån

direkt utbetalning smslanDet som är signifikant för smslån är att utbetalningstiden är betydligt snabbare än för övriga lån så som privatlån utan säkerhet. Vanligtvis får du lånet utbetalt samma dag som detta godkändes. Detta under förutsättning att du ansöker om lån under respektive kreditgivares öppettider. Dessa varierar mellan olika lånebolag men det finns en del sms-lånebolag som har öppet både under kvällar och helger. I vissa fall erbjuder kreditgivaren direkt utbetalning av smslån. Då kan du få lånesumman utbetald inom 15-60 minuter. Det gäller dock att du har konto i samma bank som kreditgivaren erbjuder direkt utbetalning till. Idag samarbetar dock lånebolagen med flertalet banker så chansen är stor att du kan få lånet utbetalt direkt. Trots detta kan det alltid vara bra att läsa på om långivaren innan du ansöker om lån. Åtminstone i de fall du verkligen behöver pengarna omedelbart.

Om du ansöker om ett snabblån hos en långivare som inte erbjuder direkt utbetalning så kommer du ändå att få pengarna relativt snabbt. Ansöker du under morgonen så betalas lånet inte sällan ut under eftermiddagen. Ansöker du istället senare under dagen så är chansen stor att lånet utbetalas nästföljande morgon.

Kreditkonto - en annan form av snabblån

Nu för tiden erbjuder de flesta sms-lånebolag även något som heter kreditkonto. Detta är en annan typ av snabblån som mer kan liknas vid en kombination av ett lån och ett kreditkort. Med andra ord är ett kreditkonto betydligt mer flexibelt än ett vanligt smslån. Istället för att ansöka om ett mindre lån som ska återbetalas under ett visst antal månader så ansöker du istället om ett kreditutrymme. Detta kreditutrymme kan vara alltifrån 2000 kr och upp till 50 000 kr. Pengarna finns på ett konto som är kopplat till långivaren. När du sedan är i behov av pengar så kan du enkelt göra egna överföringar från ditt kreditkonto till ditt vanliga bankkonto. Du betalar enbart ränta på den del av kreditutrymmet som du faktiskt använder. Dessutom kan du låna pengarna igen så fort du återbetalat din skuld. Således behöver du inte hela tiden ansöka om nya lån om behovet av pengar återigen uppstår.

Kreditkonton har i regel ingen specifik återbetalningstid. Istället finns det ett krav på en minsta del som måste återbetalas av den nyttjade krediten varje månad. Det kan exempelvis handla om att du är bunden att återbetala minst 4% av den kvarvarande skulden. På så sätt kan du själv reglera när och hur du vill betala tillbaka hela din skuld. Något som inte är möjligt om du tar ett traditionellt snabblån. Många ser kontokrediter som en form av buffert som är bra att ha ifall något oförutsett händer som gör att man måste få fram pengar fort. I och med att man inte betalar någon ränta på den kredit man inte nyttjar så uppstår inga kostnader om man väljer att göra så. Däremot är den effektiva räntan hög för den del av kreditutrymmet som du faktiskt använder dig av. Räntan kan jämföras med vanliga smslån.

Risker med snabblån

risker smslanAtt låna pengar är alltid riskfyllt med tanke på att utebliven återbetalning kan få stora konsekvenser. Att ta ett snabblån är förenat med ännu mer risk då kraven på låntagaren i regel är väldigt låga. Därtill är smslån väldigt tillgängliga och kan tas i princip vilken tid på dygnet som helst. Inte sällan är det också individer som redan har det dåligt ställt som tar denna typ av lån.  Detta då det exempelvis att låna trots att man har betalningsanmärkningar. Det är då lätt att ta lån på lån och sedan hamna i en skuldfälla. Därför ska du aldrig låna för att betala av ett annat lån. Då är det lätt att hamna i en ond cirkel där lånen avlöser varandra. Det är också av denna anledning som Konsumentverket nu infört en varningstriangel i samband med all marknadsföring av snabblån. På så sätt ska du som konsument bli uppmärksammad om att det handlar om en högkostnadskredit. I all marknadsföring av smslån ska det även framgå att utebliven betalning kan leda till betalningsanmärkning.

Även om ett snabblån kan ses som en bra lösning när ekonomin tryter så är det viktigt att vara medveten om den kostnad som är knuten till lånet. Ofta handlar det om väldigt höga räntor och tillhörande kostnader. På så sätt kan ett snabbt klipp bli en dyr historia när ett snabblån är inblandat. Låna därför med försiktighet och försök istället lösa den ekonomiska situationen på ett annat sätt innan du bestämmer dig för att ta ett smslån.