Så lånar du pengar till företaget

Det är inte bara som privatperson det finns möjlighet att låna pengar. Även små- och medelstora företag kan enkelt ansöka om lån utan säkerhet. Det handlar då om företagslån på alltifrån 10 000 kr upp till 5 000 000 kr. Aktörerna på denna marknad är många och exempel på bolag som erbjuder verksamheter att låna pengar är Toborrow, Monetise, FRODA och Ferratum Business. Lånen är anpassade för att passa företagare med allt vad det innebär. Därmed kan du förvänta dig en smidig låneprocess med svar direkt och snabb utbetalning. De flesta långivare vet betydelsen av att saker går snabbt och smidigt när man som entreprenör är i behov av finansiering.

Finansiera idéer med företagslån

företagslånAtt ta ett företagslån kan vara det som får din verksamhet att blomstra. Det är inte alla som har marginaler som ger utrymme till investeringar och expandering. Med anledning av detta kan finansiering via långivare vara nödvändigt för att ta sin firma till nästa nivå. Det finns flera anledningar till att företagare ansöker om ett bolagslån. Det kan exempelvis handla om att man vill fylla på varulager, att man vill rekrytera ny personal eller att man vill marknadsföra sitt företag. Möjligheterna med ett företagslån är så gott som obegränsade och du kan därmed som ägare låna för att förverkliga dina idéer och drömmar.

Vissa långivare erbjuder även företagslån till nystartade bolag. Då är vanligtvis den högsta lånesumman 50 000 kr som alltså kan användas för att kicka igång din nya verksamhet. Det spelar ingen roll vilken bransch ditt bolag är verksamt i. Du kan ansöka om ett firmalån oavsett vilken bransch du verkar i. Tänk bara på att lånebolaget ibland även ser över din privata ekonomi. Har du en dålig kreditvärdighet eller många skulder kan det därför vara bra att ordna upp sin ekonomi först. Detta kan man även göra med hjälp av kreditinstitut som erbjuder skuldfinansiering. Här hittar du mer information om skuldsaneringslån.

Vem kan ta ett företagslån?

Olika långivare ställer olika krav på de som ansöker om ett företagslån. Vanliga villkor är dock att företaget ska finnas registrerat i Sverige. Det spelar dock ingen roll om du har ett aktiebolag, ett handelsbolag, kommanditbolag eller enskild firma. Däremot krävs det ofta att du kan påvisa någon form av försäljning under de senaste månaderna (gäller inte för nystartade bolag). Vidare får ditt företag inte ha något aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.

I vissa fall kan det krävas att du som ägare går i borgen för själva lånet. Detta innebär att du blir personligt ansvarig om lånet inte återbetalas i tid. Utöver det så varierar det huruvida långivaren kräver en säkerhet eller inte. I de fall en säkerhet är nödvändig så kan den ges i form av pant i fastighet eller moderbolagsborgen.

I samband med att du som ägare ansöker om ett företagslån kommer en kreditupplysning att göras. Många gånger tar låneinstitutet en kreditupplysning på både bolag och ägare. Däremot finns det många aktörer som erbjuder företagslån utan UC. I dessa fall inhämtas kreditupplysning från Creditsafe eller Bisnode istället.

Så lånar du pengar till ditt företag

Om du har en verksamhet som är i behov av finansiering så kan du enkelt ansöka om ett företagslån online. Innan du väljer låneinstitut bör du jämföra olika företag för att få reda på vem som erbjuder det billigaste lånet. På www.alltomprivatlan/foretagslan/ kan du se en komplett lista över långivare som låter dig låna pengar till ditt företag. Där kan du både jämföra räntor och uppstartsavgift för att se hur aktörernas priser skiljer sig åt. Du kan även läsa mer om vilka krav och villkor som ställs hos respektive långivare.

När du valt ett lämpligt bolag som du vill låna av kan du gå in på aktörens hemsida. Där kan du göra en låneansökan helt digitalt. Detta gör du genom att först ange hur stort lånebelopp du är intresserad av samt under hur lång tid du vill återbetala lånet. Sedan får du ange sedvanliga uppgifter så som kontaktuppgifter, personuppgifter och organisationsnummer. Vissa långivare vill även ha en kort beskrivning av din verksamhet samt få reda på vad lånet ska användas till.

När du skickat in din ansökan genom att ha identifierat dig med BankID kommer du att få ett besked inom någon timme. Därefter får du ta ställning till den ränta som du erbjuds. Vissa långivare har dock valt att ha en fast månadskostnad istället för ränta. Detta varierar beroende på vilket bolag du vänder dig till. Om du godkänner företagslånet får du signera lånehandlingar och du kommer sedan att ha pengarna på ditt företagskonto inom en dag.

10 Oct 2019