Sommar, sol & att låna utan UC

Sommaren är minst sagt en härlig årstid och det är ofta under juni, juli och augusti som man unnar sig det där lilla extra både en, två och flera gånger. Majoriteten tar ut några veckors semester som de fyller med resande och aktiviteter eller avslappning och hemmafixning. Det finns självklart mer eller mindre plånboksvänliga alternativ för att njuta av sommaren, men generellt tenderar sommarmånaderna att kosta lite extra. I perioder med en mer pressad privatekonomi är det flertalet som väljer att använda sig av online finansiering som en hjälpande hand. Det behöver inte nödvändigtvis vara för att betala besöket på Liseberg eller resan till Kreta, utan det kan även vara för att få kontroll på oförutsägbara utgifter som t.ex. bilreparationen, renoveringar eller en trasig tvättmaskin. Anledningarna är många och det är upp till var och en vad ett lån ska finansiera.

Låna utan UC i sommarNär det kommer till lån finns det ett hav av möjligheter och det är absolut inte sällsynt att man famlar runt i blindo. Långivarna/bankerna är många och alla erbjuder lånebelopp och löptider i olika storlekar och konstellationer. Därför är det väldigt fördelaktigt att använda sig av en jämförelsestjänst för att snabbt och enkelt kunna sortera bland möjligheterna. Det handlar om att ta utgångspunkt i ändamålet med lånet och den individuella ekonomiska situationen. Man ska inte låna mer än nödvändigt och man ska medräkna månadskostnaden för återbetalningen redan innan man skickar sin ansökan. Dessutom ska man uppfylla ansökningskraven (t.ex. ålder, månadsinkomst, svenskt medborgarskap mm.).  

Inte nog med att det finns ett stort antal långivare så finns det även många olika lån: sms lån, billån, snabblån, samlingslån, företagslån… ett för varje tillfälle. De flesta har nog även stött på begreppet ”att låna utan UC”, men vad betyder det egentligen och varför är det så populärt? Nedanstående frågor och svar kan förhoppningsvis hjälpa att få rätsida på begreppet.

Vad står UC för? UC är kort och gott en förkortning för Upplysningscentralen.

Vad arbetar UC med? UC är ett av de främsta svenska upplysningsföretagen som är ledande inom affärs- och kreditinformation. Hos UC kan långivare/banker hämta kreditupplysningar på en låntagare.

Vad är en kreditupplysning? Det är en bedömning av låntagarens (privatperson eller företag) kreditvärdighet. D.v.s. en värdering av vidkommandes betalningsförmåga.

Varför görs en kreditprövning? Kredit-/långivare är, enligt svensk lag, skyldiga att ta en kreditupplysning. Detta eftersom kreditvärdigheten ger information om ansökarens ekonomiska situation inklusive eventuella betalningsanmärkningar, tidigare lån, skulder etc. Den informationen utgör en del av bedömningsunderlaget för om en ansökan beviljas eller avslås. Det fungerar som en försäkring om att den totala lånekostnaden återbetalas.

Fördelar med en hög kreditvärdighet? Med en högre kreditvärdighet ökar chanserna att beviljas lån. Dessutom hamnar man i en bättre situation för att kunna förhandla kring räntor. En låg kreditvärdighet innebär att man är en högriskkund och därför inte är lika attraktiv för låneaktörerna.

Vad innebär det att låna utan UC? Ett lån utan UC innebär inte att man undgår den obligatoriska kreditupplysningen. Det betyder bara att kreditupplysningen görs hos ett annat svenskt upplysningsföretag, t.ex. Bisnode eller Creditsafe. Skillnaden är att en kreditupplysning hos dessa inte registreras hos UC. Det betyder att just den kreditprövningen inte påverkar ens kreditvärdighet hos UC, den UC-score man har. Därmed kommer tidigare ansökningar hos de andra upplysningsföretagen inte ha en negativ påverkan på framtida ansökningar hos aktörer som samarbetar med UC.

Sammanfattningsvis kan ett lån utan UC alltså upprätthålla kreditvärdigheten mätt i UC-score, vilket i sin tur ökar chansen att beviljas lån både nu och i framtiden. Det är dock inte alla långivare som erbjuder möjligheten att låna utan UC, utan det beror på vilket kreditupplysningsföretag de samarbetar med. Det är dock viktigt att komma ihåg att man inte bör välja ett lånealternativ enbart baserat på var kreditprövningen görs utan även komma väga in resterande för- och nackdelar.

Sommaren fortsätter lite till men hösten lurar runt hörnet – med det sagt ska man fortfarande fortsätta njuta. Sensommaren bjuder nämligen fortfarande på sol, sommaraktiviteter och kanske en och annan kräftskiva. Kanske kan online finansiering vara den sista knuffen för att få privatekonomin i balans, eller kanske inte. Oavsett vilket finns det goda möjligheter att hitta det bästa privatlånet, om man bara är villig att bli lite insatt och jämföra utbudet. Hos Moneezy är det möjligt att skaffa sig en överblick över olika lånemöjligheter hos ett brett utbud av långivare.

13 Jul 2022